Jesienne nawożenie

Jesień jest najlepszym momentem do wykonania wapnowania gleby na rabatach warzywnych. Po zebraniu warzyw nawóz wapniowy rozsypujemy na zagonach i mieszamy z glebą. Najczęściej wykorzystywanym do tego celu jest węglan wapnia (kreda nawozowa).

Stosujemy 10 do 20 kg wapna na 100 m kw. Nawóz ten nadaje się na wszystkie gleby, zarówno cięższe jak i lżejsze, zmniejsza kwasowość gleby. Nawozy wapniowe typu tlenki sprawdzają się jedynie na ciężkich glebach ponieważ bardzo szybko działają i zmieniają odczyn gleby, a to prowadzi do pogorszenia jakości luźniejszych gleb.

 

Jeżeli na działce wysialiśmy rośliny na zielony nawóz, to przed zimą należy je przekopać, aby powoli rozkładały się w glebie w czasie zimy.

Z nawozów naturalnych do nawożenia rabat stosujemy obornik i kompost. Obornik rozkładamy na powierzchni gleby i płytko przekopujemy. Obornik stosujemy w ilości 5 kg/m2. Żyzność gleby możemy też poprawić stosując kompost. Na każdy metr uprawy stosujemy go w ilości około 8-10 kg.

Jeżeli stosujemy nawozy fosforowe i potasowe - również musimy płytko przekopać.

Przekopanej gleby nie wyrównujemy, lecz zostawimy ją aż do wiosny.