Produkujemy rozsady

Warzywa, które uprawiamy z rozsady dają często wyższe i bardziej obfite plony niż te z siewu prosto do gruntu. Stosując rośliny z rozsady skracamy czas wzrostu roślin na stałym miejscu. Uzyskanie rozsady nie jest jednak łatwe i wymaga dużego zaangażowania.

Planując jakie rośliny będziemy chcieli uzyskać z rozsady musimy uwzględnić cechy gatunku, warunki klimatyczne i wymagania cieplne danego gatunku.

 

Przygotowując rozsadę poza zakupem nasion musimy zaopatrzyć się w odpowiednie podłoże i pojemniki. Pojemniki (palety) do produkcji rozsad mają zazwyczaj około 4-10 cm dołki, taka warstwa podłoża umożliwia odpowiednie zakorzenienie się roślin. Do produkcji rozsady możemy użyć gotowego podłoża lub można go zrobić samemu. W tym celu mieszamy substrat torfowy z piaskiem w stosunku 4:1.

Aby podłoże miało odpowiednią wilgotność musimy użyć delikatnego systemu podlewania - najlepszy może okazać się ręczny spryskiwacz i położenie tacy z rozsadą na macie podsiąkowej, aby utrzymać stałą wilgotność.

Jeżeli będziemy produkować rozsady w późniejszych terminach użyteczne będą nieogrzewane szklarnie, tunele wysokie i niskie, inspekt oraz skrzynki balkonowe. 

Najwcześniej wysiewamy wczesną kapustę i sałatę masłową. Najbardziej optymalny czas to 14-28 luty. Pod koniec lutego możemy również wysiać nasiona bobu, kardów i karczochów. Sałata do wzrostu powinna mieć temperaturę około 12-15 stopni, natomiast bób i kapusta odrobinę wyższą - 14-18 stopni. Uprawa rozsad porów czy selerów trwa długo i jest żmudna, dlatego nie jest polecana w domowej produkcji ze względu na brak pewności czy uzyskamy dobrej jakości rozsadę. W pochmurne dni nasze rozsady możemy doświetlić lampami jarzeniowymi.