Kora - właściwości i zastosowanie

Kora dzięki swoim właściwościom i atrakcyjnemu wyglądowi zyskała szybko uznanie w ogrodach przydomowych. Można ją kupić w kilku frakcjach - zmielona - jako dodatek do podłoży, średnia i gruba.

 

 

W sklepach najczęściej można spotkać korę sosnową lub z innych drzew iglastych. Ma lekko kwaśne pH i kwaśne, dlatego poleca się stosować ją do rozkładania wokół roślin kwasolubnych. Bardzo rzadko można również spotkać korę z drzew liściastych np. bukową - ma ona odczyn lekko zasadowy, ponieważ ma zwiększoną ilość wapnia.  Niektóre składniki kory z drzew liściastych mogą być szkodliwe dla roślin ogrodowych.

Kora jest bogata w celulozę, ligninę, chemicelulozę, garbniki, fenole. Zawiera również śladowe ilości pierwiastków - magnez, potas, wapń, fosfor, azot. 

Kora nadaje się do ściółkowania wszystkich rodzajów upraw. Nadaje się do tego kora świeża i kompostowana. Kora świeża wygląda dekoracyjniej, długo się rozkłada, wymaga jedynie uzupełniania, jeżeli zostanie wywiana lub spłukana. Kora przekompostowana wygląda jak kompost, więc nie jest tak atrakcyjna wizualnie, jednak lepiej magazynuje wodę, składniki pokarmowe. Należy ją częściej uzupełniać niż korę świeżą.  Grubość ściółki powinna wynosić około 7-8 cm.  Zatem worek 80l wystarczy na pokrycie 1 m gruntu.

Inne zastosowania kory to:

  • podłoże ogrodnicze dla storczyków
  • dodatek do kompostu w celu rozluźnienia zbyt zbitego materiału
  • przekompostowana jako rozluźnienie zbyt ciężkiej gleby w ogrodzie
  • ochrona przed mrozem roślin wrażliwych na mróz