Wycisnąć 200% z warzywnika ?

No właśnie, jak wycisnąć 200% z warzywnika ? A przy tym ochronić glebę przed zubożeniem jej w składniki pokarmowe oraz nasyceniem w trujące składniki przemiany materii?

Uda nam się to jeżeli będziemy stosowali:

1. Uprawę współrzędną czyli równoczesna uprawa wielu gatunków roślin na tej samej grządce.
2. Płodozmian - coroczne, planowe zmiany gatunków roślin na określonej powierzchni uprawy. 

Ciągły cykl zmiany gatunków dodatkowo powoduje, iż brak jest kumulacji patogenów charakterystycznych dla danego gatunku. Bardzo często dzieli się rośliny ze względu na pokrewieństwo botaniczne, gdyż atakowane są przez te same szkodniki i choroby. Również dobrym sposobem jest wyselekcjonowanie gatunków o dużych, średnich i małych wymaganiach glebowych oraz tych głęboko korzeniących się oraz zasiewanie roślin, będących zielonym nawozem.

PRZEDPLON rośliny  o krótkim okresie wegetacji rzodkiewka, sałata, kalarepa wczesna, ziemniak wczesny
PLON GŁÓWNY  rośliny ciepłolubne, o długim okresie wegetacji pomidor, papryka, ogórek, kapusta, seler, por, fasola, kalafior, brokuł, dynia, cukinia, marchew, pietruszka, bób, groch
 POPLON forma przedłużenia wegetacji  rzodkiewka, rzodkiew, sałata, szpinak, koper zielony, kalarepa, endywia