Jak prawidłowo zaplanować warzywnik?

Kiedy za oknem śnieg czy wczesnowiosenna plucha warto zacząć planować warzywnik . A tym osobom, które jeszcze nigdy nie uprawiały warzyw podpowiadamy kilka ważnych zasad, które ułatwią im rozplanowanie przydomowego ogródka. Warzywa z własnych grządek mają tę ogromną przewagę nad sklepowymi, iż wiemy czym je podlewaliśmy i pryskaliśmy. Mimo, że nie zawsze są takie piękne i dorodne jak te ze sklepu, mamy pewność, że są naprawdę zdrowe !!!

 

  1. Gatunki i odmiany wybierajmy takie, abyśmy zbierali warzywa od wczesnej wiosny do późnej jesieni
  2. Zaplanujmy ilość nasadzeń z podziałem na rośliny do bezpośredniego spożycia i takie, które będą przeznaczone  na mrożonki czy przetwory
  3. Zaplanujmy nasadzenia po chociaż 1-2 gatunkach z poszczególnych grup: dyniowate, korzeniowe, strączkowe, liściowe, cebulowe, kapustne, psiankowate.
  4. Uwzględnijmy również ilość czasu jaką możemy przeznaczyć na nasz warzywnik
  5. Zaplanujmy, które warzywa będą naszym głównym plonem, które mogą być przedplonami, a które poplonami. Dzięki temu z jednego miejsca możemy zebrać do 3 różnych gatunków.
  6. Planując miejsce w ogrodzie pamiętajmy, aby mieć łatwy dostęp do wody. W czasie letniej suszy możemy nie mieć dość siły, aby nosić wiadra z wodą.
  7. Aby warzywa nam pięknie wyrosły ziemia musi być najwyższej jakości - dobrze spulchniona, wolna od chwastów, uprawiona jesienią kompostem lub obornikiem.