Plamy na liściach

Przyczyny pojawienia się plam na liściach może być wiele. Często są one niegroźne, niekiedy potrzebna jest szybka interwencja.

Zdarzają się sytuacje, kiedy jedna lub więcej hodowanych przez nas roślin cierpi z powodu trudnych do zidentyfikowania przyczyn. Następuje to, kiedy na liściach pojawiają się różnego rodzaju plamy i zniekształcenia.

 

Przyczyny naturalne

Zmiana wyglądu liści jest niekiedy związana z porą roku. Późnym latem i jesienią rośliny zrzucające liście przechodzą zmiany hormonalne, poprzedzające opadanie liści. Towarzyszyć im też może zmiana barwy. Prawdziwa plamistość liści jest skutkiem infekcji grzybiczych. Natomiast inne zniekształcenia  ślady na liściach bywają skutkiem czynników zewnętrznych.

Grzyby

Różne rodzaje chorób grzybowych opisujemy dokładnie w oddzielnym artykule. Infekcje powodowane przez grzyby są często bardzo niewyraźne. Dlatego jeśli na więcej niż jednej roślinie pojawiają się plamy, przyczyną może być to nawóz roślinny w granulkach, który zbiera się w zagłębieniach rośliny i nie zostaje wchłonięty, plamy oparzeniowe czy inne spowodowane przyczynami zewnętrznymi. Inne możliwe wyjaśnienia to użycie niewłaściwych, czy źle rozmieszanych pestycydów.
Pojawiające się plamy, których przyczyną jest zakażenie grzybami są zwykle małe i mają zaokrąglony kształt. Należy bacznie je obserwować, gdyż mogą szybko się rozprzestrzeniać, stopniowo stając się poważnym problemem. Pamiętajmy jednak, ze niektóre plamy na ozdobnych roślinach nie powinny nas martwić, jeżeli zbytnio nie zmieniają ich wyglądu.

Zgodnie z przyjętą zasadą należy leczyć rośliny jadalne, ponieważ poprzez liście uzyskują one substancje odżywcze. Jeśli ta droga zostanie uszkodzona, zmniejsza się produktywność rośliny. Ponieważ w grę wchodzi wiele rodzajów grzybów (nie mówiąc o bakteriach i wirusach, które też powodują plamy), należy stosować środki o szerokim zakresie działania, a nie zwalczające określone grzyby.  Najrozsądniej jest przyjąć strategię zapobiegania poprzez kontrolowany program zabiegów grzybobójczych, niż czekać na pojawienie się problemów. 
W połączeniu z nadmiernym podlewaniem, grzyb ten może mieć zgubny wpływ na zaatakowane liście, Niestety, nie reaguje na zwykle stosowane fungicydy.

Sposób działania

Większość substancji grzybobójczych ma działanie systemiczne. Są one wchłaniane przez organizm rośliny w ten sposób chronią ją przed nawrotem infekcji. Zwracajmy uwagę na opakowaniach fungicydów na zastosowaną substancję aktywną. Najczęściej spotykane substancje aktywne to Benomyl, czyli fungicyd systemiczny w proszku, ze środkiem nawilżającym o nazwie "Actrvex 2". Nie używać na jabłoniach i truskawkach.
Karbendazim jest tungicydem systemicznym. Stosujemy go na większości roślin doniczkowych oraz na uprawowych roślinach jadalnych.
Tirom to fungicyd systemiczny, podobny do benomylu.
Kapłan jest fungicydem zapobiegawczym, produkowanym na bazie siarki. Nie należy go stosować w przypadku jabłek oraz miękkich owoców, z których będziemy robić przetwory lub zamrażać, ponieważ może powodować ich psucie.

Tiuram to zapobiegawczy środek grzybobójczy, Dodaje się go do ukorzeniacza hormonalnego w postaci proszku, żeby ochronić sadzonkę w okresie, kiedy jest najsłabsza, Tiuram należy używać ostrożnie, gdyż może być drażniący i nie stosować go w przypadku owoców, które są przeznaczone na przetwory lub do zamrażania. Odczekujemy dwa tygodnie po jego użyciu, zanim zbierzemy rośliny jadalne. 
TCNB albo Teknacen jest jedynym produktem dostępnym obecnie w formie świec do odymiania, zwykle w połączeniu ze środkiem owadobójczym. TCNB wysusza powietrze i jest użyteczny w zamkniętych środowiskach, typu cieplarnia lub oranżeria. Ze zbieraniem roślin jadalnych po jego użyciu odczekujemy dwa dni.

Zakażenia grzybami

Wiele chorób wywoływanych przez grzyby przenosi się przez mikroskopijne zarodniki unoszące się w powietrzu. Mogą one rozwijać się na glebie lub martwych tkankach roślinnych, Należy więc utrzymywać hodowlę w czystości i dobrze ją wietrzyć. Powietrze musi być świeże, unikamy gorąca i zaduchu. Często zdarza się, że  zakażone nasiona są przyczyną infekcji.