Rokitnik - ukryta supermoc

Łacińska nazwa tego krzewu wywodzi się od faktu, iż w starożytności leczono nim konie. Krzew wygląda szczególnie pięknie późna jesienią - kuliste, lśniące, pomarańczowe owoce odznaczają się silnym kontrastem na buroszarym tle jesiennych drzew i krzewów.

Owoce ubogie są w cukry, natomiast zawierają całe bogactwo różnego rodzaju kwasów, które odpowiedzialne są za niezwykły smak tych owoców. Rokitnik, jako jeden z nielicznych owoców zwiera w swoim składzie olej. Jednak największa ilość olei znajduje się w nasionach tego krzewu. W owocach przeważają tokoferole i karoten, w nasionach to głównie kwas linolowy, α-linolenowy oraz oleinowy.

Badania wykazały,iż olej z rokitnika obfituje w substancje o działaniu prozdrowotnym, m.in. kwasy tłuszczowe z rodziny n-3 i n-6, tokoferole, karotenoidy, fitosterole, które mają właściwości przeciwutleniające, oraz posiadają właściwości przeciwmiażdżycowe i ochronne w stosunku do serca. Związki zawarte w rokitniku przyczyniają się do obniżenia stężenia cholesterolu oraz glukozy we krwi, zmniejszenia ciśnienia oraz agregacji płytek.

Owoce rokitnika to skarbnica witaminy C. Zawiera również wit. A, tokoferole, kwas foliowy, wit K1, wit z grupy B. To cenne źródło potasu, zawiera również wapń,magnez, żelazo. Należy dodać, iż rokitnik ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe. Działa wspomagająco w leczeniu chorób nowotworowych, chorób skóry, wrzodów żołądka, stanów zapalnych, urazów ścięgien i więzadeł, zakrzepicy czy cukrzycy.