Warzywa i zioła

Głęboko przekopujemy glebę i pozostawiamy w bryłach. Po zebraniu warzyw musimy  usunąć z zagonów resztki roślin i chwasty.
Przykrywamy agrowłókniną warzywa zimowe (brukselka, roszponka, szpinak, botwina). 

Sadzenie, wysiew, rozmnażanie

Jeżeli chcemy mieć warzywa wcześniej o około dwa tygodnie w przyszłym roku na wiosnę, warto wysiać je już w listopadzie dopóki ziemia nie jest jeszcze zamarznięta. Nadają się do tego marchewka, pietruszka, cebula czy koper. Przygotujmy w ogrodzie miejsce do ich siewu. Przekopaną i odpowiednio nawiezioną grządkę wyrównujemy starannie grabiami i wyznaczamy rzędy pod siew. Nasiona siejemy zanim jeszcze gleba zamarznie, ale jak najpóźniej aby nie zdążyły wykiełkować przed zimą. Zaczną rosnąć już w marcu, gdy temperatura się trochę podniesie. Wysiane w ten sposób nasiona szybko zakiełkują wiosną zwłaszcza na  lekkich, szybko nagrzewających się glebach