Warzywa i zioła

 

Przekopujemy zagony, dzięki temu uniemożliwimy rozwój chwastów. Robimy to ostrożnie między rzędami, aby nie uszkodzić siewek warzyw i nie wykopać nasion. Ziemię możemy ściółkować torfem lub trawą z trawnika. 
W czerwcu jeżeli gleba nie jest zbyt sucha przerywamy warzywa korzeniowe.

Wysiewamy późne odmiany marchwi i buraki na zbiór zimowy, fasolę karłową. Możemy wysiać ogórki gruntowe na późniejszy zbiór. Sadzimy melony i kawony.
Sadzimy rozsadę pomidora, papryki, ogórka, oberżyny, selerów korzeniowych i naciowych, późnych odmian kapust. Jeżeli zapowiadana jest chłodna noc rośliny osłaniamy agrowłókniną lub tunelem foliowym.
Na rozsadniku wysiewamy nasiona późnej kalarepy, kalafiora, brokuły, sałatę kruchą, endywię, jarmuż.
Z bobu usuwamy wierzchołki z liśćmi - w ten sposób szybciej doczekamy się strąków oraz atak mszyc będzie słabszy.