Róża pomarszczona

Mimo, iż owoce róż są jadalne, rzadko figurują w przepisach kulinarnych. To wielka szkoda, ponieważ owoce róży zawierają 20 razy więcej witaminy C niż cytryna, a są bardzo smaczne.

 

  •  Z płatków róży można sporządzić  konfiturę do zdobienia ciast. W tym celu zebrane płatki róż należy wytrząsnąć  z pyłku kwiatowego, a następnie sparzyć wrzątkiem na sitku, aby straciły goryczkę. Po odsączeniu należy skrapiamy sokiem z cytryny, rozdzielamy palcami i wrzucamy pojedynczo do gorącego, gęstego syropu sporządzonego z 1,5 kg cukru i 2 szklanek wody (na 1 kg płatków). Następnego dnia płatki smażymy na wolnym ogniu, aż staną się przeźroczyste i po wystudzeniu przekładamy do słoików.
  • Suche i przebrane płatki róży ucierać z cukrem: garść płatków, 1 łyżka cukru. I tak aż do wyczerpania płatków z róży. Na koniec dodać albo sok z cytryny, albo szczyptę kwasku cytrynowego - róża wówczas nabiera wspaniałej barwy. Ucierać najlepiej w makutrze, drewnianą pałką.

  • Owoce na galaretki i drzemy zbieramy po pierwszych mrozach kiedy są miękkie. Rozdrabniamy, filtrujemy miąższ, aby oddzielić włoski i nasiona. Dodajemy cukier w ilości 1 kubek na 2 kubki miąższu. Płyn gotujemy aż zgęstnieje i przelewamy do słoików.

  • Herbatka z owoców- owoce zalewamy wrzątkiem, a następnie po kilku minutach odcedzamy włoski. Dosładzamy do smaku.