Dereń jadalny

Dereń znany jest już od wieków. Jego owoców używa się do przyrządzania kompotów, dżemów, galaretek, wina, a także nalewek. Owoce zawierają cukry, kwasy, garbniki, witaminę C i witaminę P.

W dniu 26 lutego 2008 roku na Listę Produktów Tradycyjnych został wpisany w kategorii Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce: "Dereń kiszony podkarpacki"

Dereń jadalny zwykle występuje w formie wysokiego i szerokiego krzewu. Kwiaty derenia są żółte, drobne, nieprzyjemnie pachnące, zebrane w niewielkie kwiatostany, rozwijają się bardzo wcześnie – w marcu lub kwietniu, czasem jeszcze na bezlistnych gałązkach. Owoce derenia jadalnego dojrzewają na początku sierpnia do października. Są elipsoidalne, błyszczące, najczęściej czerwone lub czerwonowiśniowe, niektóre odmiany mają kształt gruszkowy, kulisty koloru białego lub żółtego.

Derenie można rozmnażać z nasion, sadzonek zielnych lub przez odkłady.

W wielu krajach dereń jest uznawany za roślinę leczniczą. Nalewkę z kwiatów i owoców w medycynie ludowej stosuje się przeciwko gorączce. Polecany jest też przy zaburzeniach przemiany materii, niedokrwistości i chorobach skórnych. W domu wykorzystuje się go przede wszystkim do dekoracji potraw. Aby wystarczał nam na dłużej, konserwujemy go w przegotowanej wodzie.