Mleko nie tylko od krowy

W naszym serwisie oprócz porad ogrodniczych, chcemy Państwa zachęcić również do wzbogacenia swojej diety produktami pochodzenia roślinnego. Produkty te często są niedoceniane i jak alarmuja dietetycy i lekarze spożywane w zbyt małej ilości. Jak się okazuje już niewielki dodatek tłuszczy roślinnych pochodzących np. z orzechów może nam pomóc w walce z powyższonym poziomem cholesterolu. Zamiast mleka krowiego przy podwyższonym poziomie cholesterolu i trójglicerydów należy spożywać mleko sojowe, owsiane, ryżowe bądź gryczane, które nie tylko nie szkodzą, ale nawet przeciwdziałają chorobom układu krążenia (szczególnie mleko sojowe i owsiane)

W dalszej części artykułu przybliżamy właściwości mleka sojowego, ryżowego, kokosowego.

 

 

  • Mleko sojowe to tradycyjny chiński napój otrzymywany poprzez namoczenie w wodzie ziaren soi, popularny szczególnie na południu Chin i w kuchni kantońskiej. Z Chin mleko sojowe trafiło także do innych krajów Dalekiego Wschodu . Wynalazcą mleka sojowego jest Liu An, który miał technikę jego produkcji opracować w 164 r. n.e., za panowania dynastii Han. Liu An miał także odkryć, że mleko sojowe poddaje się koagulacji i tym samym wynalazł twarożek sojowy (tofu). Mleko sojowe zawiera podobną ilość protein, co mleko krowie - ok. 3,5%, a także 2% tłuszczu, 2,9% węglowodanów.

    Kilogram soi zawiera tyle białka, co 33 jajka, 6 litrów pełnotłustego mleka, czy 2,5 kg mięsa. Poza tym ziarna tej rośliny zawierają wiele wartościowych substancji odżywczych, a także: witaminy B1, B2, B6, PP, E, K, A i C. Mleko sojowe ma także potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo oraz lecytynę.
    Soja posiada ponadto właściwości antymiażdżycowe i podwyższające odporność organizmu. Stwierdzono, że może być pomocna w obniżaniu poziomu "złego" cholesterolu bez jednoczesnego obniżenia "dobrego" cholesterolu. Coraz większą uwagę zwraca się także na korzystne działanie białka sojowego w profilaktyce osteoporozy. Białko to w porównaniu z białkiem zwierzęcym w znacznie mniejszym stopniu powoduje utratę wapnia. Soja jest jedyną rośliną zawierającą kompletne białko,czyli osiem podstawowych aminokwasów które są niezbędne dla organizmu dorosłego człowieka. Pamiętać jednak należy, że ilość wapnia w mleku sojowym jest nieporównywalnie niższa niż w mleku krowim.

     

  • Mleko ryżowe jest mlekiem na bazie zboża. Przeważnie jest robione z brązowego ryżu, zwyczajowo słodzone syropem cukrowym. W porównaniu z mlekiem krowim, zawiera więcej węglowodanów, ale nie zawiera nawet śladowych ilości wapnia i białka, ani cholesterolu oraz laktozy. Komercyjne marki mleka ryżowego często są jednak wzbogacane w witaminy i minerały, włącznie z wapnem, witamine B12, witaminę B3, i żelazo oraz są dostępne w aromatach waniliowym i czekoladowym, jak i oczywiście w oryginalnej niearomatyzowanej formie.

  • Mleko kokosowe to nie sok, który można znaleźć wewnątrz orzecha, lecz gęsty płyn wyciskany z jego grubego, dobrze dojrzałego miąższu. Otrzymuje się je w procesie wyciskania pod prasą namoczonego w gorącej wodzie pokrojonego miąższu kokosowego. Czasem miąższ wyciskany jest ponownie, otrzymuje się wtedy tzw. lekkie mleko kokosowe. Średniej wielkości, dojrzały orzech kokosowy pozwala uzyskać około dwóch filiżanek mleka.
    Dobre mleko kokosowe ma czysty, biały kolor i smak porządnej, lekko słodkiej śmietanki z kokosową nutą. Pozostawione w bezruchu naturalnie się rozwarstwia: śmietanka kokosowa zbiera się na górze, a cięższa woda na dole.Mleko kokosowe dostępne jest w puszkach oraz jako mleko w proszku.
    Nasycone kwasy tłuszczowe zawarte w mleku kokosowym, są  łatwo przyswajalne i dające ciału szybką dawkę energii. Nie są przekształcane w zły cholesterol. W tych rejonach świata, gdzie głównym źródłem tłuszczu są orzechy kokosowe, ludzie nie zapadają na choroby serca. Głównym kwasem tłuszczowym w mleku kokosowym jest kwas laurynowy, który poza tym występuje w obfitości w mleku kobiecym, i który działa korzystnie na rozwój mózgu i kośćca. 
    Właściwości antywirusowe, antygrzybiczne i antybakteryjne oleju kokosowego wykorzystywane są w leczeniu AIDS i grzybic.

  • Mleko kukurydziane powstaje z syropu kukurydzianego i - podobnie jak napój gryczany - nie zawiera kazeiny.

  • Mleko gryczane jest produkowany z ziarna gryki i soi. Nie zawiera laktozy, glutenu ani kazeiny, co sprawia, ze mogą go pić osoby uczulone na białko mleka zwierzęcego.