Własny sok

Czekaliśmy na ten moment wiele miesięcy. Nasze jabłonie i grusze odwdzięczają się nam za wielomiesięczną opiekę. Nastał okres zbiorów.
Jesień to nie tylko piękne barwy liści drzew ale również ciepłe kolory ich owoców.
Zerwane zjadamy z przyjemnością ale warto też spożyć je w postaci świeżych soków.
Sprzęt
Soki możemy robić na wiele sposobów w zależności od skali przedsięwzięcia, czasu jakim dysponujemy oraz od budżetu.
Na dużą skalę soki wytwarza się przy użyciu pras hydraulicznych lub wodnych (np. na cydr).
Do bezpośredniego spożycia wystarcza w zupełności tradycyjna sokowirówka lub popularne ostatnio wyciskarki wolnoobrotowe.
Więcej soku uzyskamy z wyciskarki ale będzie on zawierał więcej cząstek stałych.
Sok taki jest bardziej pożywny ale nie wszyscy lubią taki spożywać ze względu na gęstą konsystencję.
Szczególnie wybredne są dzieci przyzwyczajone do napojów klarownych.
Wtedy pozostaje nam odczekać aż nastąpi sedymentacja, po czym możemy dodatkowo przecedzić sok przez drobne sitko.

Owoce
Na soki należy wybierać odmiany soczyste, nie deserowe. Jedną z takich odmian w przypadku jabłek jest Eliza. Oczywiście najlepiej wykorzystać na soki owoce z własnego sadu, szczególnie te które opadły z drzew i nie są na tyle ładne aby móc nimi poczęstować najbliższych, posiadają drobne uszkodzenia. Jeśli natomiast owoce pozyskujemy z profesjonalnego sadu, warto zapytać przed zakupem czy dana odmiana nadaje się na soki. Również takie owoce można nabyć w korzystnej cenie ponieważ mogą one posiadać drobne wady wizualne nie wpływające na  jakość soku. Owoce takie należy przetwarzać jak najszybciej po zakupie (najlepiej tego samego dnia) ponieważ drobne uszkodzenia mogą spowodować psucie się owoców po paru dniach. Orientacyjna cena przy zakupie 25 kg jabłego, tzw. "spadów" u sadownika w okolicy Nowego Sącza to 35 - 50 gr za kg (2016.X).
Wytwarzanie soków daje nam możliwość eksperymentowania smakami poprzez mieszanie różnych owoców i warzyw.
Np. jabłka z odrobiną selera naciowego albo jabłka z marchwią itd.
Niezwykle istotne jest źródło pozyskanych owoców i warzyw. Najlepiej kupować od osób z którymi mamy kontakt i wiemy w jaki sposób prowadzą sad/uprawy.
Owoce na soki można pozyskać też z "dzikich" sadów w których nie są używane opryski.
Również warzywa powinno się kupować u osób które nie stosują nawozów chemicznych oraz nie przesadzają z nawozami naturalnymi ryzyko akumulacji azotanów). Duże okazy powinny nas zaniepokoić i lepiej kupować warzywa średniej wielkości.

Przygotowanie

Niezależnie od użytego sprzętu owoce musimy bardzo dobrze umyć.


Wyciskanie
Użycie mechanicznej wyciskarki nie oznacza, że nie będziemy mieli okazji do lekkiego wysiłku. Będziemy musieli lekko wspomóc maszynę poprzez popychanie wsadu przeznaczonym do tego tłokiem.
Jest to zatem kolejna korzyść i okazja do treningu mięśni. W nagrodę dostajemy pyszny sok, którym można się delektować np. siedząc na ogrodowej ławeczce i podziwiając naszą złotą jesień.

Ilość uzyskanego soku w przypadku soczystych jabłek to około 75-80% masy owoców.